Fout in de agenda van onze spread

Afgelopen week heb je onze maandelijkse spread in de Stad Gorinchem kunnen lezen. Je hebt kunnen lezen over het nieuwe idee AvondGloed en ook de agenda van april met boordevol activiteiten kunnen zien. Helaas stond er in de agenda een foutje.

In de Stad Gorinchem staat dat de lezing van Pieter Gilhuis “De Fontein”: Grip op je leven door inzicht van je familiesysteem plaatsvindt op woensdag 17 april. Dit is niet het geval. De lezing vindt plaats op donderdag 18 april om 19.00 uur.

De agenda op onze website is wel juist. Daarnaast zijn er meer activiteiten in april bijgekomen.

Altijd up-to-date blijven?

Deze week in de krant: AvondGloed

Elke eerste dinsdag van de maand plaatsen wij een spread in de Stad Gorinchem; twee pagina’s vol met culturele inspiratie, een interview en agenda boordevol activiteiten. Lees hieronder het artikel van deze maand. Alle activiteiten vind je in de agenda op deze website.

Een idee: AvondGloed

We zijn blij om te zien dat er massaal gereageerd werd op onze oproep voor de invulling van juni als Cultuurmaand. Stadsdichter Martin Rensen kwam met het idee om iets te doen met poëzie. Maar dan wel op een bijzondere locatie. Sparren met José Wienese van het Natuurcentrum en Robert Boele van Bibliotheek AanZet leverde AvondGloed op. Een magische avond op zaterdag 29 juni waar kunstvormen samenkomen, midden in de natuur. Hoe kwamen zij op dit idee?

“Ik was samen met Robert aan het nadenken over een poëzie avond tijdens de Cultuurmaand. Gorinchem Inspireert bracht ons in contact met José. Die bleek iets te willen organiseren in het Natuurcentrum. Toen we met elkaar gingen zitten, en ik de hoofdlijnen hoorde van wat zij in gedachten hadden, was ik meteen enthousiast. We kwamen al snel op het idee om niet te focussen op 1 kunstvorm, maar juist meerdere samen te laten komen”, aldus Rensen.

Waarom het Natuurcentrum?

“Er zijn al vaker evenementen in het Natuurcentrum geweest, dus de locatie leent zich perfect voor een cultureel evenement op een mooie zomeravond”, aldus Wienese. “We maken gebruik van de plekken die ons terrein bezit, en maken daar natuurlijke podia van. Dat, en het creëren van een sferische setting d.m.v. geluid en licht, zal de avond een magisch gevoel geven. Ook is de link met de natuur natuurlijk een mooie bonus, deze zal het publiek op verschillende manieren ervaren die avond.”

De line-up

Hier wordt op dit moment nog aan gewerkt. Er zullen artiesten, zowel amateur als professioneel, optreden uit alle hoeken van de kunst- en theaterwereld. Op verschillende plekken van het terrein gaan er optredens plaatsvinden volgens een blokkenschema. Stel je voor, je loopt van een verhalenverteller bij de mijmerboom naar een opera zangers bij de fontein. En van een videotentoonstelling in de schuur naar een dichter boven op de hooizolder. Vanuit The Mall zullen jongeren hun korte films in première zien gaan en ook zal de Bibliotheek AanZet een bijdrage leveren.

AvondGloed is een afsluiter van de Cultuurmaand en zal een bonte verzameling aan kunstvormen tentoonstellen. Het is een open en toegankelijk evenement voor iedereen. De optredens zullen de hele avond rouleren en de toegang is gratis. Voel je welkom op zaterdagavond 29 juni in het Gijsbert van Andelpark.

Meer info volgt op: gorincheminspireert.nl/cultuurmaand

Volg ons via social media: gorincheminspireert

Geef je op voor de Cultuurmaand in juni!

Kunst voor het raam

Ben jij een kunstenaar (in de dop) en zoek je publiek? Dan bieden wij je een kans! Jouw kunst mag schitteren in de etalages van toffe winkels in de binnenstad.

Peutervoorstelling: Merel en Mees vieren feest

Een vrolijke muzikale peutervoorstelling over anders zijn en samen zijn.

Joepie! De uitbundige Merel is jarig, tijd voor een spetterend feest!

Uit de veren! Eh… maar wat hoort er eigenlijk bij een feestje en is het niet leuker om dat samen te vieren? Alleen is maar alleen.

Van de eigenwijze Arend hoeft al die poespas op zijn verjaardag niet. Feest? Gedoe! Ballonnen? Stom!! Taart? Bah! Óf is het misschien leuker om tegen iemand aan te kwetteren en de slingers toch op te hangen?

Mees heeft een idee en ziet en ziet wat zij niet zien. Al ben je heel verschillend, soms kun je toch je ei kwijt bij de ander. Leuke dingen worden nog leuker als je ze deelt met elkaar. Tijd voor een reisje! Gaan jullie mee?

Deze voorstelling is voor peuters van 2 en 3 jaar. De voorstelling is gratis.

De voorstelling is op de volgende dagen:

Vrijdag 5 april 

Tijd: 10:00-10:45 uur

Locatie: IKC Merweplein, Merwedonk 4-6, Gorinchem

 

Woensdag 10 april 

Tijd: 10:00-10:45 uur

Locatie: De Limonadebrigade, Groenmarkt 1, Gorinchem

Woensdag 17 april 

Tijd: 10:00-10:45 uur

Locatie: Bredeschool Gildenplein, Schepenenstraat 1-5, Gorinchem

Maak kennis met rap en theater op je eigen school

Voor april en juni staan er weer leuke activiteiten op het programma! De workshops zijn verdeeld over 3 lessen. Het doel is om de creativiteit, zelfexpressie en muzikale vaardigheden van de kinderen op verschillende scholen in Gorinchem te stimuleren.

Alle kinderen uit Gorinchem van 4 t/m 12 jaar kunnen gratis deelnemen aan deze workshops. De workshops worden gegeven op de volgende scholen:

  • BS Gildenplein
  • BS Schuttersplein
  • BS Lingeplein
  • BS Dalemplein
  • BS Merweplein

Het speellokaal is de ruimte waar de workshops gegeven worden. We verzamelen voor de hoofdingang van de school.

Zit je niet op een van deze scholen, maar wil je wel meedoen? Geen probleem, schrijf je in bij een school naar keuze.

Workshop rap

Door: Marvin en Jack

We laten je kennis maken met de wereld van rappen, songwriting en muziekproductie. We gaan samenwerken aan het creëren ven je eigen muzikale uitingen. Voor de workshop rap is er plaats voor 10 kinderen.

Benieuwd wanneer deze workshop op jouw school word gegeven? Bekijk de poster hieronder.

Workshop theater

Door: Theaterhuis Gorinchem

Theater is leuk en spannend, het is durven en uitproberen, lef hebben en heel veel lol maken. Soms groot en meeslepend, soms klein en integer. Ontdek het in de workshops! Voor de workshop theater is er plaats voor 15 kinderen.

Benieuwd wanneer deze workshop op jouw school word gegeven? Bekijk de poster hieronder.

Heb je de smaak te pakken na de workshop? Wil je nog meer leuke dingen doen? Dat kan! Vind meer cultuuractiviteiten op sportencultuur.gorinchem.nl

Kunstkistenrace

Wegens succes herhaald: de zeepkistenrace. Maar dan in een nieuw jasje, namelijk de Kunstkistenrace. We roepen leerlingen van alle scholen op om zelf een kunstkist te creëren! Uiteindelijk gaan alle deelnemende scholen de strijd met elkaar aan tijdens een expositie én een race op het Fortes Festival.

Lukt het de leerlingen om een racekist om te toveren tot een ‘piece of art’ én ook nog de snelste te zijn tijdens de kunstkistenrace? In deze multidisciplinaire opdracht gaan leerlingen aan de slag met onder andere techniek, duurzaamheid, innovatie, creativiteit en samenwerken.

Thema: Een kunstwerk als inspiratiebron

Het thema van dit jaar is de kunstkistenrace. De opdracht voor de deelnemers is om hun kist te ontwerpen/maken geïnspireerd door een eigen gekozen kunstwerk.

Dit kunstwerk is een bestaand, bekend werk, een kunstenaar, een muziekstuk, een dansuitvoering of iets dergelijks.

Fortes Festival

Gedurende het Fortes Festival op 14 en 15 juni worden alle kunstkarren tentoongesteld. Bezoekers kunnen de kunstwerken dan bewonderen. Op vrijdag 14 juni om 16.00 uur gaan de leerlingen de strijd aan met elkaar tijdens de race. Op het festival zal een racelocatie worden ingericht op een pumptrackbaan verzorgd door The Pump Factory (net als in 2023).

Er zijn prijzen te winnen voor de volgende onderdelen:

  • Snelheid; wie luidt als eerste de bel?
  • Artistiek; de mooiste & kunstzinnigste kunstkist
  • Originaliteit; het gekste, grappigste, tofste idee
  • Innovatie: de beste constructie of de meest originele aandrijving

Aanmelden

Wil je als school meedoen? Meld je dan snel aan via een e-mail naar e.batenburg@gorinchem.nl. Je krijgt dan zo snel mogelijk de deelnemershandleiding toegestuurd met alle informatie.

Deze week in de krant: cultuurnacht en cultuurmaand

Elke eerste dinsdag van de maand plaatsen wij een spread in de Stad Gorinchem; twee pagina’s vol met culturele inspiratie, een interview en agenda boordevol activiteiten. Lees hieronder het artikel van deze maand. Alle activiteiten vind je in de agenda op deze website.

Een idee: de Gorcumse cultuurnacht!

In de nacht van 7 op 8 juni, 21.00 tot 2.00 uur

We zijn blij om te zien dat er massaal gereageerd werd op onze oproep van vorige maand voor de invulling van juni als Cultuurmaand. Stadsomroeper Roy Grünewald kwam met het idee om voor het eerst een Gorcumse cultuurnacht te organiseren. In het verleden organiseerde hij spraakmakende festiviteiten zoals de OPEnRAam concerten en tegenwoordig is hij betrokken bij de Culturele Zondagen. Hoe kwam hij op dit idee?

“Ik zie dat veel inwoners zich bezig houden met kunst en cultuur. Tijdens de jaarlijkse sportmaand kan iedereen ‘proeven’ van en kennismaken met alle takken van sport en zo bedacht ik om in één nacht alle culturele, creatieve en kunstzinnige uitingen te presenteren in de binnenstad. Uitgevoerd door zowel amateurs als professionals.”

Waarom een nacht?

“Het is een van de kortste nachten van het jaar. Met een grote kans op mooi weer voor buitenoptredens. Maar het is vooral de sfeer! Onze vesting in het zomer donker heeft een bijzondere uitstraling. We gaan daarom ook activiteiten programmeren op onverwachte locaties. Dat heeft iets magisch. Toeschouwers op terrassen of op straat worden verrast met optredens. Verder zijn ook de bibliotheek, de theaters, galeries en musea geopend met extra programma’s. Het is een bijzondere beleving om, al flanerend door de nacht, te ontdekken hoe rijk we zijn aan creatieve talenten.”

Meld je aan!

Roy barst van de ideeën. We nodigen daarom de vele (amateur) muziek-, dans-, toneel- en zanggroepen en creatieve cursussen uit om zich nu aan te melden. Maar ook individuele muzikanten, dansers, dichters, kunstenaars en vertellers kunnen meedoen. Met activiteiten, optredens, demonstraties of workshops vestig je aandacht en inspireer je bezoekers en wellicht nieuwe leden voor je groep of gezelschap. De cultuurnacht is van vrijdag 7 op zaterdag 8 juni van 21.00 tot 2.00 uur.

Laat het ons weten, dan kan Roy Grünewald samen met jullie een bruisend programma samenstellen. Alle ideeën en suggesties zijn welkom! Meld je aan via: gorincheminspireert@gorinchem.nl

Geef je op voor de Cultuurmaand in juni!

Kunst voor het Raam

Ben jij een kunstenaar (in de dop) en zoek je publiek? Dan bieden wij je een kans! Jouw kunst mag schitteren in de etalages van toffe winkels in de binnenstad.

Op Volle Toeren

Ben jij/of zijn jullie muzikanten, dansers, preformer of ander creatief talent? Dan kun je op tournee en optreden op de mooiste plekjes voor een heel divers publiek. Denk aan winkelcentra, buurthuizen, woon-zorgcomplexen en verzorgingshuizen.

Doe je mee? Geef je dan op via: gorincheminspireert@gorinchem.nl

Nieuwe stagiaire, even voorstellen

Hallo allemaal, mijn naam is Melanie van Hoof. Sinds midden Februari loop ik stage bij de gemeente Gorinchem en ga ik het team van Gorinchem Inspireert ondersteunen waar mogelijk. Daarnaast werk ik drie dagen mee aan het project Geworteld in Gorinchem van De Spreekkamer van de Stad. Met dit mooie project mag ik afstuderen. Dit zal ik doen tot aan eind juni.

Ik doe de opleiding Creative Business aan BUas. Om het makkelijker te maken zeg ik soms ook dat ik media management doe, want dat is eigenlijk wat Creative Business is. Tijdens mijn opleiding heb ik veel video’s met een marketing doeleinden gemaakt voor bedrijven. Daarnaast heb ik de minor Social Marketing gevolgd aan de Hoge School Rotterdam. Hier leerde ik om maatschappelijke problemen doormiddel van marketing over te brengen op de maatschappij. Dit word gedaan om gedrag van mensen te veranderen en zo maatschappelijke problemen aan te pakken. Tijdens deze minor kwam ik erachter dat ik video’s niet wil maken met een marketing doeleinde, maar dat ik mijn media vaardigheden wil inzetten op sociaal en cultureel gebied. Dat is wat ik tijdens deze stage kan doen.

Op mijn tweede dag ben ik meteen in het diepe gegooid. Ik mocht dinsdag 20 februari de verhalenmaaltijd van Geworteld in Gorinchem in wijkcentrum de Rozenobel meemaken. Een geweldige avond met bijzondere verhalen, ideeën en natuurlijk heerlijk eten. Het is inspirerend hoeveel mensen er mee willen werken aan dit project.

Ik kijk uit naar de tijd bij de gemeente Gorinchem en het meewerken aan Geworteld in Gorinchem.

Dag iktoon, hallo cultuurmaand!

Weet je het nog? De Langendijkroute, Op volle toeren, Kunst voor het Raam? Al jaren dé succesnummers van iktoon. Die houden we erin. Maar er komt meer. Vanaf dit jaar bieden we in de maand juni amateurkunst én professionele culturele partijen een podium om te shinen. Geniet van verrassende optredens, ontroerende concerten en doe mee met de gratis lessen en workshops. Maak kennis met de Cultuurmaand. Doe je mee?

We hebben de jaarlijkse Sportmaand in september. Maar waarom geen Cultuurmaand?
“Nou, die was er wel. Alleen we noemden hem iktoon. Zo heette de landelijke campagne om de amateurkunst in de schijnwerpers te zetten”, vertelt cultuurcoach Raija de Hoog. Toch waren die activiteiten al typisch Gorcums.

Portretfoto van Raija de Hoog

We hebben de jaarlijkse Sportmaand in september. Maar waarom geen Cultuurmaand?
“Nou, die was er wel. Alleen we noemden hem iktoon. Zo heette de landelijke campagne om de amateurkunst in de schijnwerpers te zetten”, vertelt cultuurcoach Raija de Hoog. Toch waren die activiteiten al typisch Gorcums.

Met de verrassende route op de Langendijk. Langs de pop-up voorstellingen in de winkeltjes, pandjes en balkons. De muziekkaravaan Op volle toeren die langs verpleeghuizen trekt. De tentoonstellingen in de etalages van winkels in de binnenstad. Dat blijft allemaal. En er komt meer. Zo bieden we alle inwoners de kans om in de Cultuurmaand kennis te maken met allerlei vormen van cultuur.

Voortaan voor alle cultuur

“iktoon gaf amateurkunstenaars een podium. Wij verbreden dat. Om alle Gorcumse kunst en cultuur in de schijnwerpers te zetten, ook de professionele cultuurpartners. In september kun je tijdens de Sportmaand proefdraaien bij sportverenigingen. In juni kan dat voortaan bij kunst- en cultuurverenigingen, tijdens de Cultuurmaand.

Misschien wil je al jaren beginnen met keyboardspelen. Of met toneelspelen? Wil je weten of schilderen wat voor je is? Of dat je dichten leuk vindt? De hele maand juni krijg je de kans. Kunst- en cultuurverenigingen zetten hun deuren wagenwijd voor je open.

Binnenkort ontvangen alle culturele aanbieders een mail om zich hiervoor aan te melden. En natuurlijk houden we alle bekende succesnummers van iktoon op het programma. Houd de website van Gorinchem Inspireert in de gaten.”

Filmvoorstellingen voor scholen bekend

Het is weer aftellen: de schoolvoorstellingen staan voor de deur en dit keer belooft het een geweldige dag te worden bij de ontmoetingsplek Centraal Punt van Stichting Boukie aan de Grote Haarsekade in Gorinchem. Op vrijdag 12 april organiseert het IIFG voor jou en je klas een dag vol filmplezier en gezelligheid!

Scroll snel verder en kies je film. Film gekozen? Laat het ons weten via een mail naar educatie@iffg.nl met daarin:

  • School;
  • Klas;
  • Gewenste film;
  • Verwacht aantal leerlingen;
  • Verwacht aantal leerkrachten/begeleiders;
  • Voorkeur voor dagdeel.

De prijs per leerling bedraagt slechts € 3,50! Je kunt je aanmelden tot 11 maart, maar door je nu al aan te melden, vergroot je de kans om het gewenste dagdeel en de film van jullie keuze te bemachtigen!

Dancing Queen

PO & VO (groep 6 – 8 en leerjaar 1 – 2)

Mina’s wereld staat op z’n kop wanneer de beroemde danser E.D.Win naar haar stad verhuist. Ze wordt halsoverkop verliefd en meldt zich aan voor zijn dansploeg-auditie, maar er is een probleem: ze kan niet dansen!

Met de steun van haar no-nonsense oma gaat Mina de uitdaging aan, van een ongemakkelijke auditie tot een zenuwslopende show, leert ze zelftwijfel te overwinnen.

Bekijk hier de trailer!

Jippie No More!

PO & VO (groep 6 – 8 en leerjaar 1 – 2)

Een film over liefde, vriendschap en familie. Als de oudste zus van Jaap Peter (Jippie), gaat trouwen, komt de hele familie bij elkaar in het grote landhuis van opa Willem.

Jippie wordt voor het eerst verliefd, alleen dat meisje lijkt meer aandacht te hebben voor zijn zusje. Lopen de spanningen te hoog op, of weet de liefde toch iedereen weer samen te brengen?

Bekijk hier de trailer!

Over het IFFG

IFFG haalt wereldcinema naar Gorinchem, in het hart van Nederland en buiten de Randstad. We tonen films van over de hele wereld met actuele en maatschappelijke thema’s. Films die je raken en verrassen met boeiende verhalen, mooie beelden, unieke plekken en interessante personages.

Niet alleen tijdens het festivalweekend bieden we wereldfilms een podium, ook tijdens het jaarrond programma en via het educatieve aanbod. Dit alles realiseren we met een hecht en gedreven team.

De organisatie startte in 2017 en zorgt jaarlijks voor een verrassende en actuele programmering van internationale films. Deze programmering wordt omlijst door de aanwezigheid van filmprofessionals, talks, Q&A’s, events, muziek en andere aanverwante culturele programma’s. 

Juniorcollege ontvangt eerste museumpas

De gemeente Gorinchem, het Gorcums Museum en het Hendrick Hamel Museum hebben de handen ineen geslagen en de Gorcumse museumpas ontwikkeld voor scholen én hun leerlingen. De school sluit één abbonement af voor beide musea en hun leerlingen kunnen ook in hun vrije tijd gratis naar de musea, op vertoon van de museumpas.

De eerste museumpas werd overhandigt door wethouder Polatli aan het Juniocollege. De wethouder prijsde de school dat zij als eerste het nieuwe abonnement hebben afgesloten en dus grote waarde hechten aan de culturele ontwikkeling van hun kinderen. Marijke Mans van de school nam de pas trots in ontvangst.

In samenwerking met de gemeente Gorinchem en de (subsidie)regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 3 (CMK 3) is een mooi starterspakket met korting ontwikkeld. De scholen die een 3-jarig abonnement afsluiten krijgen het 1e jaar 50% korting op het totale bedrag en het 2e jaar 25% korting.

Wil je meer weten over de museumpas voor scholen? Neem dan contact op met Sabine Taal van het Gorcums museum via s.taal@gorinchem.nl.

Elk kind elk jaar naar het theater

Elk jaar organiseert de gemeente Gorinchem in samenwerking met lokale aanbieders voor elke kind een theatervoorstelling. De voorstellingen worden aangeboden aan alle leerlingen van de Gorcumse basisscholen en de VO-scholen.

Sinds vorige week zijn de theatervoorstellingen gestart. Ruim 4.000 leerlingen bezoeken de komende weken een theatervoorstelling op school, in Theater Peeriscoop of Centraal Punt.

De leerlingen van groep 1 t/m 3 bezoeken Olla Vogala van Theater ZieZo. Deze voorstelling gaat over de wereld ontdekken en jouw plek vinden. Deze prachtige voorstelling zit boordevol spanning, humor en beweging.

De leerlingen van groep 4 t/m 6 bezoeken Theater Peeriscoop en zien daar de voorstelling Beestje, Beestje, Beestje van @theaterhuis_gorinchem. Een stoere muzikale theatervoorstelling over biodiversiteit. Want diversiteit is de sleutel om weer helemaal wild te worden van de natuur!

De leerlingen van groep 7 & 8 en de leerlingen van de eerste twee klassen van het VO bezoeken Centraal Punt en genieten van de voorstelling No Story Just Life van Georgios Lazakis van @schoolofheartknocks en Izak Boom. ‘No Story, Just Life’ vertelt de persoonlijke reis van Georgios en het emotioneel verhaal van 4 generaties. ‘Griekenland; daar ligt de geschiedenis. In Nederland ligt de toekomst.

Nationale Voorleesdagen in Gorinchem

Met de Nationale Voorleesdagen worden ouders gestimuleerd om te blijven voorlezen aan hun kinderen (0-6 jaar) die dat zelf nog niet (goed) kunnen. Hoe meer baby’s en peuters voorgelezen worden, hoe groter de kans dat ze ook op latere leeftijd nog met veel plezier zullen lezen. Ook prikkelt voorlezen de fantasie, vergroot het de woordenschat van kinderen en zorgt het voor een beter taalgevoel.

Activiteiten in Gorinchem en omstreken

Bibliotheek Gorinchem organiseert op zaterdag 3 februari 2024 van 11:00 – 12:30 uur een hele leuke ochtend vol voorlezen en plezier.

Lees hier meer informatie.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen, die plaatsvinden van 25 januari t/m 4 februari, lezen we voor uit het kleurrijke prentenboek ‘Help! Een verrassing’, van Miriam Bos. Dit boek is het prentenboek van het jaar 2024. Kijk hier voor het programma en meer informatie.

Prentenboeken Top 10

Voorlezen is een heerlijk moment voor kinderen én de voorlezers. Maar tussen al die mooie boeken is het soms moeilijk een keuze te maken voor je kindje. Met deze Prentenboeken Top 10 is het makkelijker om een nieuw leuk boek te vinden om voor te lezen! Kies je voor het interessante kartonboek Pit, ga je ontdekken wat er ’s nachts gebeurt in ’s Nachts, als jij slaapt of wordt het toch het Prentenboek van het Jaar: Help! Een verrassing!?

Bekijk hier de hele Top 10

Binnenstad
Regionaal Archief Gorinchem
Gorcums Museum
Theater Peeriscoop
Bibliotheek AanZet
Theater 't Pand
De Aanlegsteiger
Gildenwijk
Bredeschool Gildenplein
Haarwijk
Centraal Punt
Hoog Dalem
Bredeschool Dalemplein
Lingewijk
Gemeenschapshuis De Bogerd
Stalkaarsen
Bredeschool Schuttersplein