Voorgezet onderwijs

Op deze pagina vind je tips, nieuwsberichten, activiteiten rondom cultuureducatie in het voortgezet onderwijs.

Sport en Cultuurplatform

Op zoek naar een leuke sport- en of cultuuractiviteit? Op het sport- en cultuurplatform van de gemeente Gorinchem vind je het complete sport- en cultuuraanbod in Gorinchem, aangeboden door lokale partners. Zij heten jou van harte welkom bij hun activiteiten. Via dit platform kan je je direct inschrijven voor activiteiten naar keuze. Er zit voor ieder wat leuks tussen! Bekijk hier ook de activiteiten voor (in) de klas!


Financiële mogelijkheden

Herken je dat? Dat je al tijden goede ideeën hebt om het cultuuronderwijs bij jou op school een boost te geven, maar dat je er maar niet aan toe komt om het uit te werken? Staat de waan van de dag je mooie plannen in de weg?

Subsidieregelingen

Er bestaan verschillende subsidieregelingen waarmee we cultuuronderwijs op ieder niveau van het VO kunnen verdiepen, versterken en verankeren. Deze regelingen bieden jouw school de tijd en ruimte om je ideeën concreet te maken en voor die verbeterslag te gaan. Gorinchem Inspireert helpt je met het vinden van de juiste subsidieregeling voor jouw plan, en coacht je in het project richting betekenisvol onderwijs wat aansluit bij je leerlingen.


Kunst voor Kids

culturele rondreis door Gorinchem

Kunst voor Kids is vernieuwd door middel van een app. De app City Game is een moderne versie van Kunst voor Kids. Aan het begin van het schooljaar (eigenlijk op ieder moment) kunnen brugklasleerlingen met hun docent de binnenstad in en een ronde langs de verschillende culturele instellingen in Gorinchem maken. 

Het spelformat

Met behulp van een smartphone kunnen leerlingen door de stad op zoek gaan naar de diverse plekken waar aanwijzingen en informatie te vinden zijn om het verhaal op te lossen.

Doel van het spel

De deelnemers bekend maken met de diverse cultureel relevante locaties in de stad.

Speldoel voor de leerlingen

De deelnemers van het spel kunnen op alle locaties aanwijzingen vinden. Met deze aanwijzingen kan men ergens in de stad een verborgen voorwerp vinden. Elke bezochte locatie levert punten op en ook door het beantwoorden van vragen kunnen punten worden verdiend. Door het verborgen onderwerp te vinden en een code in te toetsen kan men het spel afsluiten en laat het spel de verzamelde punten zien.

Door het tonen van de punten bij de fontein op de Grote Markt is er voor de deelnemer/groepje met de meeste punten een beloning (een gratis workshop van het platform sportencultuur.gorinchem.nl) voor de klas in de wacht te slepen.

Het spel is in groepjes of individueel te spelen en heeft desgewenst een competitie-element. Hoe meer locaties men bezoekt hoe meer punten er te verdienen zijn. Deelnemers van de game kunnen het spel ook buiten openingstijden spelen en kunnen zelf kiezen welke punten zij bezoeken.


Scholierenexpositie

Afgelopen schooljaar stond de scholierententoonstelling in het teken van kleur; Gorinchem is een dynamische en kleurrijke stad! Kleuren zien we in de natuur, in de kunst en natuurlijk ook in onze kleurrijke samenleving. Zo is Gorinchem als Stad van Tolerantie in het bezit van een regenboogbankje langs de rivier.

Om er een nog kleurrijker geheel van te maken, zijn ruim 600 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs uitgedaagd om al hun creativiteit uit de kast te halen.  Zij zijn als echte kunstenaar op school gaan werken aan een uitdagende opdracht voor de scholierenexpositie 2022! Hun enthousiasme en inzet is te zien in de aftermovie.

Compilatievideo scholierententoonstelling ‘Toon jouw kleur’ 2022

Wil jij met jouw leerlingen ook meedoen aan de scholierententoonstelling? Neem dan contact op met één van de cultuurcoaches.


Theatervoorstelling

Elk schooljaar verzorgt Gorinchem Inspireert de theatervoorstellingen voor alle groepen van het basisonderwijs en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De theatervoorstellingen vinden voor de onderbouw van het basisonderwijs plaats op school en voor de overige groepen en klassen in het theater. De theatermakers komen uit Gorinchem en de regio, waarbij zij inspelen op een relevant thema.


Creative Power

Maak kennis met het unieke programma Creative Power!
Dit zijn toffe lessen op het gebied van Kunst, Cultuur en Beweging, die leerlingen zelf mogen kiezen.


Inspirerende links

  • Kunstgebouw – Middelbare scholen en culturele organisaties in Zuid-Holland die meer willen doen met cultuuronderwijs kunnen bij Kunstgebouw terecht voor informatie, advies en begeleiding.
  • LKCA – Basiskennis en ontwikkelingen in cultuureducatie in het voortgezet onderwijs.