Bijzondere ontmoetingen op Gilde Vakcollege

10 november 2022

Op Gilde Vakcollege Techniek vonden er een tweetal bijzondere gastlessen plaats in de les maatschappijkunde van Marleen van Drunen .

Klas 3GB1 ontmoette Iman Altaan. Zij vertelde haar verhaal aan de leerlingen, net zoals Ahmad Salaymeh eerder al had gedaan.

Iman woont sinds 7 jaar in Nederland en komt oorspronkelijk uit Syrië, waar zij docent Engels was. Iman vertelde over de revolutie in Syrië, over hoe haar land steeds onveiliger werd.

Ze legt uit aan de leerlingen dat de veiligheid en de toekomst van haar kinderen de belangrijkste reden waren om te vluchten. Een gevaarlijke reis, waar Iman over deelt met de leerlingen.

Uiteindelijk gaan de leerlingen zelf een film maken. Ze kiezen een klein gedeelte van het verhaal van Iman of Ahmad en maken hier vervolgens een storyboard bij, om uiteindelijk het verhaal te verfilmen. De lessen worden begeleidt door Farhad Foroutanian, een kunstenaar die zelf in de jaren tachtig ook gevlucht is uit Iran. Hij werkt samen met de leerlingen aan de filmscène die de leerlingen ontwikkelen. Farhad geeft een workshop van 6 weken waarbij de leerlingen leren over een filmproces.

Ze maken in groepen van 7 leerlingen storyboards voor een korte film van ongeveer 5 minuten. In deze films laten de leerlingen een gedeelte zien dat hen heeft aangegrepen tijdens het luisteren naar Iman of Ahmad.

Later zullen leerlingen, docenten en de mensen die hebben meegewerkt aan het project gezamenlijk de films bekijken tijdens een filmfestival.

Docent Marleen van Drunen legt uit waarom ze de gastles opzette: ,,Ik geef CKV en maatschappijkunde en heb deze twee gecombineerd, het raakt elkaar heel vaak.” Een van de belangrijke pijlers van het project is het in contact komen met de omgeving van de school. In samenwerking met het AZC schuin tegenover het Gilde leren de leerlingen in deze lessenserie over de leefwereld van vluchteling.

Contactpersoon

Raija de Hoog

Cultuurcoach
Portretfoto van Raija de Hoog
Foto van leerlingen op het Gilde Vakcollege