Deze week in de krant: lokale acts tijdens de Sinterklaasintocht

08 november 2023

Elke eerste dinsdag van de maand plaatsen wij een spread in de Stad Gorinchem; twee pagina’s vol met culturele inspiratie, een interview en agenda boordevol activiteiten. Lees hieronder het artikel van deze maand. Alle activiteiten vind je in de agenda op deze website.

Vier Gorcumse acts maken de intocht compleet

Sint krijgt een intocht om nooit te vergeten. En heel Nederland kijkt mee. Hoe de stoomboot aankomt bij Buiten de Waterpoort. Met daarna een magische intocht door onze mooie vesting. Vol culturele verrassingen waar iedereen hard aan meewerkt.

Sint krijgt muzikaal onthaal

Sint krijgt muzikaal onthaal. Zodra Sinterklaas aankomt bij Buiten de Waterpoort, krijgt hij een warm welkom van de Zangwerkplaats en de band Sixpack JazzGang. Die band ken je vast van het jazz festival. Aangevuld met leerlingen van basisschool De Tamboerijn uit de binnenstad en Het Kompas uit Vuren, zingen straks 35 kinderen en jongeren van 7 tot 17 jaar de stoomboot luidkeels naar de kade. ”Ons koor en de band is het eerste wat de Sint te zien krijgt”, zegt Helga Buitelaar van de Zangwerkplaats. “Dus dat is een serieuze zaak, al die liedjes met nieuwe teksten instuderen.” Ook de jazzband bereidt zich voor op dit bijzondere optreden. “Ook wij zijn al aan het repeteren. Samen met Helga en de kinderen komt dat helemaal goed”, zegt drummer Cees van Dis. Beter kan het feest niet beginnen met dit onthaal.

Coole breakdance show van BreakSquad

Ook dansers van BreakSquad gaan de Sint verrassen. Vijf professionele bboys en bgirls,NK – en EK- winnaars in 2021, verzorgen een moderne dansshowtegen de klassieke achtergrond van het Tolhuis. Samen met 14 kinderen, leerlingen van de breakdance school. “We repeteren momenteel stevig om er een mooie show van te maken”, zegt dansdocent en BreakSquad-oprichter Jeroen Nazgul van der Linden. “De jonge dansers vinden het heel spannend en leuk tegelijk. Ze doen hard hun best. Het wordt een mooie act die de Sint zeker zal waarderen.”

Klassieke balletshow van LaRizz Dance Studio

Na het snelle danswerk van BreakSquad, komt de Sint op adem bij de fontein op de Grote Markt. Daar dansen de jongsten van LaRizz Dance Studio. “Dat wordt een optreden klassiek ballet, speciaal voor de Sint samengesteld en ingestudeerd”, vertelt Larissa Bakker van de dansstudio. “De kinderen hebben er veel zin. Ze repeteren goed in de les, maar ook thuis oefenen ze fanatiek. Ze vinden het geweldig om mee te doen.” Ook de volwassenengroep geeft demonstraties. Maar zodra Sinterklaas verschijnt, zetten de kinderen van 5 tot 13 jaar hun beste beentje voor.

Rapid leert de Pieten hockeyen

De jongste en dapperste atleetjes van Rapid gaan de Pieten leren hockeyen. Er komt een heusmini-hockeyveld bij de Grote Kerk. “De kinderen staan te popelen. Ze vinden het reuze spannend, maar natuurlijk hartstikke leuk om te doen”, vertelt Arien Bot, vrijwilliger evenementenbij Rapid. “Het is een prachtige afsluiting van ons 90-jarig jubileum dit jaar. We hebben dat al gevierd met allerlei festiviteiten. Een demonstratie voor de Sint, samen met de Pieten, is wel de kers op de taart. Bovendien zetten we zo onze fijne hockeysport op de kaart.”

Complete programma 18 november

Benieuwd naar het hele programma tijdens de intocht? Lees dan ons nieuwsbericht Programma Sinterklaasintocht. Alle laatste informatie vind je daar!

Praktische informatie

Lees alle praktische informatie over de intocht op gorinchem.nl/sinterklaas. Hier lees je meer over de tijden, bereikbaarheid, parkeerbeleid enz…

Contactpersoon

Susan Karelse

Projectcoördinator Cultuur
Portretfoto van Susan Karelse
Afbeelding van laptop met krantenpagina erop afgebeeld