Deze week in de krant: stadsdichter op herhaling

02 juli 2024

Elke eerste dinsdag van de maand plaatsen wij een spread in de Stad Gorinchem; twee pagina’s vol met culturele inspiratie, een interview en agenda boordevol activiteiten. Lees hieronder het artikel van deze maand. Alle activiteiten vind je in de agenda op deze website.

De Cultuurmaand was één groot feest, fijn dat jij erbij was!

De eerste Cultuurmaand zit erop. Wat hebben we genoten. Van de gouweouwes, zoals de Langendijkroute en Op volle toeren. En natuurlijk ook van alle nieuwe acts en activiteiten, van de Cultuurnacht tot Avondgloed. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Volgend jaar weer?

Stadsdichter op herhaling

Sinds mei 2022 is Martin Rensen de eerste, door de gemeente aangestelde stadsdichter. “Ik ben niet helemaal de eerste”, zegt Martin. “Want dat was Ro van Doesburg.” Dat is waar ook. Maar Ro was onze zelfbenoemde stadsdichter. Martin is de eerste officiële. Wat doet een stadsdichter?

Spelen met woorden

Martin: “Ik begon met een blanco blad en wilde er meteen iets moois van maken. Niet één keer in de maand een gedichtje schrijven voor de krant en that’s it. Ik zie mijzelf als ambassadeurvan het mooie woord. En dat voor iedereen. Waarbij ik laat zien dat een gedicht niet ingewikkeld hoeft te zijn. Zo startte ik met workshops op scholen, in buurtcentra, zo’n beetje voor alle organisaties in Gorinchem, van de Rotary tot aan de intocht van Sinterklaas. Om overal te laten zien hoe mooi het is om met woorden te spelen. De afgelopen twee jaar had ik zo wel 100 opdrachten en optredens.”

Relativeren met een knipoog

Waarom hebben we een stadsdichter nodig? “Een stadsdichter kan zaken onder woorden brengen die moeilijk in woorden zijn uit te drukken”, meent Martin. “Of het nulastige of alledaagse onderwerpen zijn. Humor vind ik daarbij belangrijk. Om terelativeren, een gebeurtenis of ontwikkeling vanuit een andere invalshoek te laten zien. Zo was er veel gedoe om die ondergrondse containers. Dan benader ik zo’n onderwerp net even anders, met een grap of een knipoog. Zodat mensen moeten lachen en kunnen denken: waar hebben we het eigenlijk over? En een stadsdichter is er natuurlijk ook om de stad de hemel in te prijzen. Dat mag, en moet misschien wel. Want we wonen tenslotte in een prachtige stad.”

Van rapper tot dichter

Al zo’n beetje vanaf zijn twaalfde speelt Martin met woorden. Toen schreef hij vooral Nederlandse rapteksten, rolde op z’n vijftiende in een bandje en schreef de Engelse songteksten. “De stap van songteksten naar gedichten is niet zo groot”, meent Martin. “Zo rond mijn dertigste ging ik echt met poëzie aan de slag. Ik vond dat Gorinchem een stadsdichter verdiende, wie het ook zou worden. Toen kwam die wedstrijd in 2022 en twijfelde ik. Last minute besloot ik toch mee te doen, en de rest is geschiedenis.” Gelukkig maar dat Martin meedeed. Zo genieten we al 2 jaar van zijn pennenvruchten en al die andere activiteiten voor de pracht van het woord. Fijn, dat hij naast zijn drukke baan in de jeugdzorg nog even onze stadsdichter blijft.