Deze week in de krant: cultuurnacht en cultuurmaand

05 maart 2024

Elke eerste dinsdag van de maand plaatsen wij een spread in de Stad Gorinchem; twee pagina’s vol met culturele inspiratie, een interview en agenda boordevol activiteiten. Lees hieronder het artikel van deze maand. Alle activiteiten vind je in de agenda op deze website.

Een idee: de Gorcumse cultuurnacht!

In de nacht van 7 op 8 juni, 21.00 tot 2.00 uur

We zijn blij om te zien dat er massaal gereageerd werd op onze oproep van vorige maand voor de invulling van juni als Cultuurmaand. Stadsomroeper Roy Grünewald kwam met het idee om voor het eerst een Gorcumse cultuurnacht te organiseren. In het verleden organiseerde hij spraakmakende festiviteiten zoals de OPEnRAam concerten en tegenwoordig is hij betrokken bij de Culturele Zondagen. Hoe kwam hij op dit idee?

“Ik zie dat veel inwoners zich bezig houden met kunst en cultuur. Tijdens de jaarlijkse sportmaand kan iedereen ‘proeven’ van en kennismaken met alle takken van sport en zo bedacht ik om in één nacht alle culturele, creatieve en kunstzinnige uitingen te presenteren in de binnenstad. Uitgevoerd door zowel amateurs als professionals.”

Waarom een nacht?

“Het is een van de kortste nachten van het jaar. Met een grote kans op mooi weer voor buitenoptredens. Maar het is vooral de sfeer! Onze vesting in het zomer donker heeft een bijzondere uitstraling. We gaan daarom ook activiteiten programmeren op onverwachte locaties. Dat heeft iets magisch. Toeschouwers op terrassen of op straat worden verrast met optredens. Verder zijn ook de bibliotheek, de theaters, galeries en musea geopend met extra programma’s. Het is een bijzondere beleving om, al flanerend door de nacht, te ontdekken hoe rijk we zijn aan creatieve talenten.”

Meld je aan!

Roy barst van de ideeën. We nodigen daarom de vele (amateur) muziek-, dans-, toneel- en zanggroepen en creatieve cursussen uit om zich nu aan te melden. Maar ook individuele muzikanten, dansers, dichters, kunstenaars en vertellers kunnen meedoen. Met activiteiten, optredens, demonstraties of workshops vestig je aandacht en inspireer je bezoekers en wellicht nieuwe leden voor je groep of gezelschap. De cultuurnacht is van vrijdag 7 op zaterdag 8 juni van 21.00 tot 2.00 uur.

Laat het ons weten, dan kan Roy Grünewald samen met jullie een bruisend programma samenstellen. Alle ideeën en suggesties zijn welkom! Meld je aan via: gorincheminspireert@gorinchem.nl

Geef je op voor de Cultuurmaand in juni!

Kunst voor het Raam

Ben jij een kunstenaar (in de dop) en zoek je publiek? Dan bieden wij je een kans! Jouw kunst mag schitteren in de etalages van toffe winkels in de binnenstad.

Op Volle Toeren

Ben jij/of zijn jullie muzikanten, dansers, preformer of ander creatief talent? Dan kun je op tournee en optreden op de mooiste plekjes voor een heel divers publiek. Denk aan winkelcentra, buurthuizen, woon-zorgcomplexen en verzorgingshuizen.

Doe je mee? Geef je dan op via: gorincheminspireert@gorinchem.nl