Deze week in de spread: iktoon 2023

07 maart 2023

Elke eerste dinsdag van de maand plaatsen wij een spread in de Stad Gorinchem; twee pagina’s vol met culturele inspiratie, een interview en agenda boordevol activiteiten. Lees hieronder het artikel van deze maand. Alle activiteiten vind je in de agenda op deze website.

Wat is iktoon?

Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Daar is met de iktoon-campagne verandering in gekomen. Heel Nederland is het podium van alle amateurkunstenaars. Al zes jaar lang tonen we met elkaar hoe leuk het is om met kunst en cultuur bezig te zijn. En hoe creatieve activiteiten zorgen voor ontmoeting en verbinding.

Logo van ik toon. De tekst ik toon met een groene streep onder toon.

Doe mee!

Iedereen kan meedoen, wie je ook bent of wat je maakt. Kunst is van iedereen! Doe mee!
Ben jij amateurkunstenaar? Of ben je van een culturele vereniging? Toon wat jullie in huis hebben, individueel of met een groep. Er is van alles mogelijk: van talentenjachten en exposities tot workshops en voorstellingen. Jij beslist!

Kunstmanifestatie Gorinchem ‘Thuiskomen’

Eén van de activiteiten die vallen in de iktoon-maand is kunstmanifestatie Gorinchem. Manivesta presenteert op 24 en 25 juni in de vesting de Kunstmanifestatie ‘Thuiskomen’. Wat kunnen we verwachten? Voorzitter beeldend kunstenaar Anja Kok legt uit:

Foto van Anja Kok

“Bewoners in de binnenstad nemen 2 dagen kunstenaars in huis. De kunstenaars exposeren in de woningen of tuinen en blijven aanwezig om bezoekers over hun werk te vertellen. Daarnaast doen er een aantal historische locaties mee, zoals het Tolhuis, het Hamelhuis, de Affuitloods en het Tuighuis. Inmiddels hebben we 24 locaties, maar dat worden er wel 30.”

Verrassende kunstroute door de vesting

Zo ontstaat er een verrassende kunstroute door de vesting. Je krijgt de unieke gelegenheid om karakteristieke panden en tuinen in de binnenstad te bekijken en tegelijk te genieten van kunst in alle disciplines. “We staan open voor zowel Gorcumse als landelijke kunstenaars. Wij zorgen dat inzendingen mooi passen bij de sfeer van een locatie”, zegt Anja. Als het maar iets te maken heeft met ‘thuiskomen’’, want dat is het thema. Waarom dat? “Het lijkt ons een mooi breed thema, waar kunstenaars alle kanten mee op kunnen. Je kent het wel, als je na lange tijd bijvoorbeeld de scheve toren weer ziet, dan weet je ‘ik kom weer thuis’. Het gaat om dat gevoel. Wat dat gevoel oproept, is voor iedereen anders.”

Samen Sterk

Manivesta werkt met zoveel mogelijk partijen samen om er een succes van te maken. Zo doet Outsider Art mee, dat is het atelier van Syndion. Brugklassers van het Fortes Lyceum gaan met kunst aan de slag om tijdens de manifestatie te presenteren. Stichting Gorcumse Literatuurprijs omlijst de opening met ‘spoken word’. En de organisatie is in gesprek met Omnia College om het etentje voor de kunstenaars op de zaterdagavond te verzorgen. Het belooft een mooie kunstmanifestatie te worden.

Wil je ook exposeren? Meld je aan!

Wil je ook exposeren? Meld je aan! Spreekt de Kunstmanifestatie je aan? Inzenden kan nog tot 20 maart. Stuur een mail met een korte motivatie, adresgegevens, telefoonnummer, website en 4 foto’s van recent werk mailen naar manivesta@gmail.com.

Bruisend programma

Naast nieuwe initiatieven zijn er ook terugkerende activiteiten vanwege hun succes. Zo kan jij je aansluiten bij:


Kunst voor het raam

Exposeer je kunst in één van de deelnemende etalages in de binnenstad.

De Langendijkroute

Breng je muziek, dans, verhalen, gedichten,
cabaret, toneel en veel meer op plekken in de vesting waar je normaal gesproken nooit komt.

Foto van een man die een gedicht opdraagt aan klein publiek in een detailhandelzaak.

iktoon op volle toeren

Toer met jouw muziek-, dans-, toneelact langs woonzorgcomplexen en wijkcentra.

Contactpersoon

Raija de Hoog

Cultuurcoach
Portretfoto van Raija de Hoog
afbeelding van laptop met daarop de spread van Gorinchem Inspireert van maart 2023