TV opname van de Reizende Boom

17 februari 2023

De Reizende Boom is een reizend kunstwerk over groen in de openbare ruimte.

Een boom gaat op reis door stad en land. Hij heeft een auto als vervoersmiddel en stopt op verschillende plekken: midden op een plein, op de parkeerplaats van de supermarkt, op een straathoek in een woonwijk en op manifestaties. Door zijn opvallende verschijningsvorm ervaren mensen de presentie van groen.

Televisie-uitzending

Afgelopen woensdag 15 februari zijn er opnames gemaakt van de Reizende Boom op de Grote Markt in Gorinchem. Dit is op zondag 2 april om 16:30 uur te zien op NPO 2.

Beeldend kunstenaar

De Reizende Boom is van de ruimtelijke ontwerper en beeldend kunstenaar Hein van Duppen. Het project is ontstaan vanuit de noodzaak (klimaatbestendigheid, biodiversiteit en leefbaarheid) om meer groen te realiseren in de stad. De inrichting van de openbare ruimte staat onder druk, mede doordat het aantal auto’s de afgelopen 20 jaar in Nederland met 23% procent is gestegen. Al deze auto’s hebben een plekje in de openbare ruimte, maar elke parkeerplaats is ook een potentiële (groei)plek voor een boom.

Met happenings en evenementen rondom de boom worden bewoners en plannenmakers geprikkeld en gestimuleerd om zich actief in te gaan zetten voor het vergroenen van onze leefomgeving.

foto van rode auto met boom uit het dak op plein voor het Gorcums Museum