iktoon | terugblik 2023

28 juni 2023

Gorinchem barst van de creativiteit. Veel stadsgenoten doen en maken de mooiste dingen. Maar weinig mensen weten dat. Daarom geven we al die creatievelingen een podium in juni, de maand van de amateurkunsten. Ook dit jaar was het weer volop genieten geblazen. Kijk met ons mee terug. Maar… ’t is nog niet helemaal voorbij. Kom vrijdag 30 juni naar de grandioze slotavond: het hippieconcert.

Terugblik ‘iktoon kunst voor het raam’

Heb je ze gezien? Die kunstwerken in de etalages. Veel daarvan zijn gemaakt door mensen met een beperking. Zij tekenen, schilderen, boetseren en nog veel meer bij OutsiderArt. Dat is het kunstatelier van Syndion.

“Mensen met een psychische, verstandelijke of soms ook fysieke beperking, maar ook met niet-aangeboren hersenletsel of autisme komen hier. Zij maken de mooiste kunstwerken als dagbesteding. Het is een gemengd gezelschap, dat maakt het ook heel leuk.”

“Ik heb de leukste baan die er is”, zegt Margot van der Woude. Dat snappen we. Want zij is verknocht aan schilderen, keramieken en werken met vilt. En ze mag mensen die dat ook graag doen begeleiden. Margot doet dat bij OutsiderArt. Dat is het atelier van Syndion.

Alle kunstvormen

Er is van alles mogelijk. Schilderen, tekenen, boetseren, keramieken. “Maar we hebben ook steeds nieuwe ideeën, zoals ruimtelijk werken met afvalmaterialen. Nieuw is ook de uitwisseling met een theaterwerkgroep, op de dinsdag en donderdag. Zo heeft een kunstenaar vanmiddag heerlijk zitten drummen. En heeft een van de acteurs met papiermaché gewerkt.”

Door heel de stad

Al jaren doen kunstenaars van OutsiderArt mee met ‘iktoon kunst voor het raam’. Ook dit jaar vind je weer veel van hun werk in de etalages door heel de stad. “Bijvoorbeeld bij de dierenwinkel in de Arkelstraat en bij de wereldwinkel. Bij juwelier Angelo exposeert Ruwan Bevelander met insecten van afvalmateriaal. En bij de kapper aan de Langendijk zie je koppen van klei met mooie haarstructuren, gemaakt door Gerrit- Jan van Kempen, Justine Bouwman en Enrico Bal.”

Als je erop let, kom je OutsiderArt vaker tegen. Want ze exposeren meer. Bijvoorbeeld bij gezondheidscentrum De Colvenier. Benieuwd naar het werk? Kijk in de genoemde etalages of op Instragram: outsiderart_syndion.

Slotavond vrijdag 30 juni: Hippieconcert

De leden van de Zangwerkplaats zijn aan het zingen.

Hippie, hippie, hee, doe mee! Met de daverende slotavond van iktoon: het hippieconcert. Raak in de hogere sferen van de jaren zestig. Zing en swing met ons mee op die kleurrijke klanken van de flowerpower. Met optredens van de Zangwerkplaats, ska band SkamahUla solisten en een sneak peak van het hippiefestival door Flavour Graveyard. Vrijdag 30 juni 20.00 uur in De Bunker aan de Vijfde Uitgang. Toegang gratis.

Volgend jaar zelf op het podium?

Heb je genoten van iktoon? Denk je nu: mijn kunst tonen, dat wil ik ook! Pak je podium volgend jaar. Alleen of met je vereniging. Geef je nu vast op. Stuur een mail naar: gorincheminspireert@gorinchem.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Contactpersoon

Raija de Hoog

Cultuurcoach
Portretfoto van Raija de Hoog
De leden van de Zangwerkplaats zijn aan het zingen.