Inzenden Gorcumse literatuurprijs tot 15 juni

01 juni 2023

De eindstreep van de Gorcumse literatuurprijs 2023 is nabij. Het thema dit jaar is Tolerant — hoezo? Al veel inzenders lieten zich door dit thema inspireren, het is immers actueel als nooit tevoren.

We zien Iedere dag de gevolgen van intolerantie. Mensen worden opgejaagd, uitgescholden, uitgesloten of bedreigd om hun overtuigingen, denkbeelden, gevoelens, geloof, kleur, keuzen in het uiterlijk, afwijken van de middenmoot, identiteit, kortom domweg om wie ze zijn.

Kunnen we nog door één deur wanneer we het oneens zijn? Zijn er grenzen aan wat u durft uit te dragen? Kun je altijd en overal je zelf zijn? Wat zegt tolerantie over de relatie tussen het individu en de groep? Zijn er grenzen aan tolerantie? Moeten er grenzen zijn?

Moet je verschil gedogen of omarmen? Wat is tolerantie precies?

Is Nederland altijd een tolerant land gebleven? Gorinchem is Stad van Tolerantie sinds 2018, hoe merkt u dat, inspireert deze keuze tot tolerantie in de stad?

Het is belangrijk om met elkaar te kunnen leven. Het is daarom belangrijk deze vragen te blijven stellen en over (in)tolerantie te blijven denken, praten, doen en schrijven. Laat van u/ je horen in een verhaal of gedicht. Wie weet behoort u/ je tot de winnaars of komen uw/ jouw woorden in het jaarlijkse themaboek, Tolerant — hoezo?!

Doe mee en stuur in via Inzenden – Gorcumse literatuurprijs

poster met twee duimen omhoog over Gorcumse Literatuur Prijs