Nieuwe expositie Gorcums Goed

12 oktober 2022

Hedendaagse kunst, vormgeving, fotografie en poëzie in het Gorcums Museum

In 2022 staat Gorinchem stil bij de lokale geschiedenis. De expositie Gorcums Goed, te bezoeken van 20 oktober t/m 8 januari, speelt daar met een hedendaagse twist op in. De aandacht gaat uit naar erfgoed, kunst, fotografie, poëzie en vormgeving van eigen bodem. Van het verhaal van de Martelaren van Gorcums uit 1572 dat is verwerkt in moderne sieraden, tot installaties en poëzie van jonge makers.

De tentoonstelling bestaat uit zes deelpresentaties. Stuk voor stuk Gorcums Goed!

Schitterende scherven

In 1572 nemen de Watergeuzen in Gorinchem 19 katholieke geestelijken gevangen. Zij worden gemarteld en in Den Briel opgehangen. Dit aangrijpende verhaal van de Martelaren van Gorcum is uitgebeeld in enkele glas-in-lood ramen die momenteel worden gerestaureerd. Hedendaagse kunstenaars en vormgevers presenteren sieraden waarin de prachtig gekleurde glasscherven uit het restauratieproces zijn verwerkt.

Vijf jaar Memory Bricks

In Engeland hebben ze Banksy, in Gorinchem hebben we Bricksy. Deze anonieme kunstenaar giet alledaagse en vergankelijke gebruiksvoorwerpen zoals een cassettebandje of een gloeilamp in epoxyhars en plaatst deze als stenen in de straten van Gorinchem. Zo verheft Bricksy vergankelijkheid tot kunst. Ga in het Gorcums Museum op zoek naar de Brickhint die naar de nieuwste (en tevens laatste) Memory Brick leidt.

Een leven lang fotografie

Diederik van Goethem (1947) woont al decennia in Gorinchem, maar zijn werkgebied is vele malen groter. Als fotograaf wil hij de essentie van zijn onderwerp weergeven. Veel van zijn foto’s tonen de oervormen en eindeloze variaties van de natuur. Hij vindt die in verre streken als Tibet en Suriname, maar ook in de Biesbosch of het rivierenlandschap rond Gorinchem. Naast de natuur, zijn ook cultuur en de mens belangrijke thema’s in zijn werk.

Regional Roots

Het Gorcums Museum zet jong en creatief talent graag in de spotlights. Wij nodigden zes jonge kunstenaars uit die hun wortels in Gorinchem en regio hebben. Zij ontwikkelen zich hier verder of slaan hun vleugels inmiddels elders uit.
Annalfabeet, Manon Dijkman, Feline van Hoogdalem, Gaby van Reeuwijk, Ramona Treffers en Coen Willemsen vullen samen een museumzaal met kunst en poëzie.

‘Panorama van de nacht’ en ‘Perpetuum’

De Gorcumse kunstenaar Dick Ippel (1955) zet zijn kennis van digitale technieken in voor het maken van autonome kunst. Zijn huidige werk is een gedempte weergave van het nachtelijke Nederlandse rivierenlandschap. Ippel toont het veelluik ‘Panorama van de nacht’ en het voortdurend veranderende ‘Perpetuum’, dat uit twee digitale, interactieve kunstwerken bestaat.

Bekijk op de website van het Gorcums Museum de actuele openingstijden, tarieven en meer.

Foto van poster van expositie Gorcums Goed in Gorcums Museum