Oproep zeepkistenrace voor scholen

07 februari 2023

We roepen leerlingen van alle scholen op om zelf een zeepkist te creëren! Een opdracht waarvoor verschillende talenten nodig zijn. Lukt het de leerlingen om een zeepkist om te toveren tot een ‘piece of art’ én ook nog de snelste te zijn tijdens de zeepkistenrace? In deze multidisciplinaire opdracht gaan leerlingen aan de slag met onder andere techniek, duurzaamheid, innovatie, creativiteit en samenwerken.

Bron: Regionaal Archief Gorinchem. Foto van Tobbedansen in 1979 in Gorinchem.

Alle leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen en alle klassen van de voortgezet onderwijsscholen uit Gorinchem mogen meedoen met de zeepkistenrace. Maak samen met je klas 1 zeepkist, plan het als naschoolse activiteit in of maak meerdere teams/zeepkisten.

Expositie Te land, ter zee en in de lucht

Inspiratie nodig voor de zeepkist? Bezoek de expositie ‘Te land, ter zee en in de lucht’ in het Gorcums Museum. De zeepkistenrace wordt ook onderdeel van de expositie. Er wordt vanaf april een film getoond in het Gorcums Museum waarin het hele proces van het ontwerp tot het maken, testfase, eindresultaat en uiteindelijk de race wordt vertoond. De film groeit gedurende de expositie.

De race

De expositie eindigt met een zeepkistenrace op vrijdag 2 juni 2023, tijdens het Fortes Festival. Tijdens de race gaan scholieren onderling met elkaar de strijd aan door van de dijk af te sjezen.

Er zijn prijzen te winnen voor de volgende onderdelen:

  • Snelheid; wie luidt als eerste de bel?
  • Artistiek; de mooiste & kunstzinnigste zeepkist
  • Originaliteit; het gekke, grappige, toffe idee

Aanmelden

Wil je meedoen aan de zeepkistenrace? Geef jouw leerlingen dan op door onderstaand inschrijfformulier in te vullen. Aanmelden kan tot en met vrijdag 24 februari. In de week van 6 – 10 maart maart ontvang je de bevestiging en meer informatie.

Zwart-wit foto uit 1979 van tobbedansen evenement. Veel toeschouwers en ronde tobbe met vlag en startnummer