Theaterproject “rimpels die spreken”

19 mei 2023

Vanaf september 2023 start Theaterhuis Gorinchem met het theaterproject “rimpels die spreken”. Een ontroerende voorstelling over de ouderenzorg, met ruimte voor humor én geïnspireerd op de verhalen en de talenten van de deelnemers.

Senioren gezocht

Wie kunnen het verhaal over de ouderenzorg nu beter vertellen dan de ouderen zelf! Daarom zoeken wij senioren uit Gorinchem en omstreken die mee willen doen aan dit bijzondere theaterproject. We zoeken mensen die:- willen acteren (ervaring niet noodzakelijk)- een muziekinstrument spelen en/of willen zingen- senioren willen interviewen- achter de schermen willen werken. De ervaring leert dat meedoen zorgt voor saamhorigheid, zelfstandigheid en het ontdekken van nieuwe talenten. Mooie gesprekken en ontmoetingen en vooral … heel veel (spel)plezier!

Verhalen delen

We zijn ervan overtuigd dat alle generaties kunnen leren van elkaar en elkaar kunnen inspireren, zolang we onze verhalen en ervaringen blijven delen. En theater is een prachtig medium om het onbespreekbare bespreekbaar te maken.

Vier heren op leeftijd in een toneelstuk.

Voorstellingen

De voorstelling wordt uiteindelijk gespeeld voor studenten van zorgopleidingen. Hierdoor maken studenten op een andere manier kennis met ouderen. Ze bezoeken de voorstelling gespeeld door ouderen, die ook betrokken zijn geweest bij het maakproces. En met de workshops en nagesprekken wordt er niet alleen gesproken over, maar ook mét de ouderen. Daarnaast kijken we met de deelnemers naar de mogelijkheden voor reguliere voorstellingen voor vrienden en familie.

“Als theatermaker vertel ik een verhaal, of stel een onderwerp aan de kaak. Graag wil ik het publiek in beweging zetten, aansporen tot zelf nadenken en stimuleren tot vragen te stellen. Uiteraard staat de
schoonheid en esthetiek centraal. Herman Brusselmans heeft ooit gezegd: “Iedereen is uniek, behalve ik.” Vast grappig bedoeld, maar er schuilt zoveel moois in.” – Mirjam van den Bogaard

Theatercultuur voor ouderen

Cultuur en kunst neemt in Gorinchem een belangrijke plaats in. Een theatergroep voor65+ers zou een welkome aanvulling zijn binnen het totale aanbod. En wellicht kan dit project een begin zijn van een theatercultuur voor ouderen die voort blijft bestaan.

Aanmelden

De repetities starten in september 2023. Meer informatie en aanmelden kan via een e-mail naar info@theaterhuisgorinchem.nl. RIMPELS DIE SPREKEN is een initiatief van Pijnlijke Melodie verder het land in, theatermaker Mirjam van den Bogaard en TheaterHuis Gorinchem en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Gorinchem.

Contactpersoon

Raija de Hoog

Cultuurcoach
Portretfoto van Raija de Hoog
Een man en vrouw die heel blij kijken tijdens een toneeloptreden.