Deze week in de krant: cultuur in het onderwijs

04 september 2023

Elke eerste dinsdag van de maand plaatsen wij een spread in de Stad Gorinchem; twee pagina’s vol met culturele inspiratie, een interview en agenda boordevol activiteiten. Lees hieronder het artikel van deze maand. Alle activiteiten vind je in de agenda op deze website.

Aan alles komt een eind, dus ook aan de zomervakantie. Na een periode van helemaal niets moeten en lekker ontspannen is het weer tijd voor school en werk. Hoe fijn is het om een ontspannen gevoel vast te houden? Daarvoor is cultuur het uitgelezen middel. Het zorgt voor creativiteit, verbinding en beleving. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Op school bijvoorbeeld.

Cultuureducatie met Kwaliteit

De cultuurcoaches gaan voor Cultuureducatie met Kwaliteit en ondersteunen scholen bij het geven van cultuureducatie. Het doel is goed cultuuronderwijs op elke school voor ieder kind. Op deze manier komen kinderen al op jonge leeftijd in aanraking met cultuur. Gelukkig is er in Gorinchem veel te doen op cultureel gebied. Van dans en zang tot schilderen en workshops in het Natuurcentrum.

Financiering

Om cultuureducatie op de scholen te bevorderen stelt de gemeente gelden beschikbaar voor het schooljaar 2023/2024. Deze gelden kunnen ingezet worden op:

1. Duurzame kwaliteitsverbetering van cultuureducatie door samenwerking tussen scholen met de culturele omgeving.

2. Deskundigheidsbevordering. Het vergroten van de professionalisering van leerkrachten en docenten van culturele partners ten aanzien van cultuureducatie

Aanbod cultuureducatie

Het lokale aanbod is verzameld voor scholen. Zo kunnen leerkrachten of schoolbesturen kiezen welke educatie hen het beste past.

Foto van schermafbeelding van platform sport en cultuur

Net als andere gemeentes biedt Gorinchem met de website sportencultuur.gorinchem.nl een platform waar al het lokale cultuuraanbod terug te vinden is. Hier kan met één druk op de knop een keuze gemaakt worden zodat schoolkinderen wekelijks cultuur kunnen beleven.

Heb je plannen/ideeën om dit in te zetten? Neem dan contact op met de cultuurcoach Esther Batenburg.

Inspiratie voor het onderwijs

Dit aanbod is nu ook gebundeld in een prachtig boekje met heldere uitleg en fraaie foto’s ter illustratie. Het boekje is een feestje voor het oog. Het aanbod is gecombineerd met tips over financiën, handige weetjes en informatie vanuit het Ministerie van Onderwijs. De scholen ontvangen van de cultuurcoaches in september persoonlijk exemplaren voor in de lerarenkamer of voor bij het koffieapparaat. Meer informatie en inspiratie voor het onderwijs vind je op hier.

Contactpersoon

Esther Batenburg

Cultuurcoach
Portretfoto van Esther Batenburg
mock-up van spread september 2023