Deze week in de krant: AvondGloed

02 april 2024

Elke eerste dinsdag van de maand plaatsen wij een spread in de Stad Gorinchem; twee pagina’s vol met culturele inspiratie, een interview en agenda boordevol activiteiten. Lees hieronder het artikel van deze maand. Alle activiteiten vind je in de agenda op deze website.

Een idee: AvondGloed

We zijn blij om te zien dat er massaal gereageerd werd op onze oproep voor de invulling van juni als Cultuurmaand. Stadsdichter Martin Rensen kwam met het idee om iets te doen met poëzie. Maar dan wel op een bijzondere locatie. Sparren met José Wienese van het Natuurcentrum en Robert Boele van Bibliotheek AanZet leverde AvondGloed op. Een magische avond op zaterdag 29 juni waar kunstvormen samenkomen, midden in de natuur. Hoe kwamen zij op dit idee?

“Ik was samen met Robert aan het nadenken over een poëzie avond tijdens de Cultuurmaand. Gorinchem Inspireert bracht ons in contact met José. Die bleek iets te willen organiseren in het Natuurcentrum. Toen we met elkaar gingen zitten, en ik de hoofdlijnen hoorde van wat zij in gedachten hadden, was ik meteen enthousiast. We kwamen al snel op het idee om niet te focussen op 1 kunstvorm, maar juist meerdere samen te laten komen”, aldus Rensen.

Waarom het Natuurcentrum?

“Er zijn al vaker evenementen in het Natuurcentrum geweest, dus de locatie leent zich perfect voor een cultureel evenement op een mooie zomeravond”, aldus Wienese. “We maken gebruik van de plekken die ons terrein bezit, en maken daar natuurlijke podia van. Dat, en het creëren van een sferische setting d.m.v. geluid en licht, zal de avond een magisch gevoel geven. Ook is de link met de natuur natuurlijk een mooie bonus, deze zal het publiek op verschillende manieren ervaren die avond.”

De line-up

Hier wordt op dit moment nog aan gewerkt. Er zullen artiesten, zowel amateur als professioneel, optreden uit alle hoeken van de kunst- en theaterwereld. Op verschillende plekken van het terrein gaan er optredens plaatsvinden volgens een blokkenschema. Stel je voor, je loopt van een verhalenverteller bij de mijmerboom naar een opera zangers bij de fontein. En van een videotentoonstelling in de schuur naar een dichter boven op de hooizolder. Vanuit The Mall zullen jongeren hun korte films in première zien gaan en ook zal de Bibliotheek AanZet een bijdrage leveren.

AvondGloed is een afsluiter van de Cultuurmaand en zal een bonte verzameling aan kunstvormen tentoonstellen. Het is een open en toegankelijk evenement voor iedereen. De optredens zullen de hele avond rouleren en de toegang is gratis. Voel je welkom op zaterdagavond 29 juni in het Gijsbert van Andelpark.

Meer info volgt op: gorincheminspireert.nl/cultuurmaand

Volg ons via social media: gorincheminspireert

Geef je op voor de Cultuurmaand in juni!

Kunst voor het raam

Ben jij een kunstenaar (in de dop) en zoek je publiek? Dan bieden wij je een kans! Jouw kunst mag schitteren in de etalages van toffe winkels in de binnenstad.